پروتز ایمپلنت
ایمپلنتهای دندان یکی از قابل اطمینانترین روشهای جایگزین کردن دندان هستند. جایگزینی ایمپلنت دندان شامل بخشهای مختلفی است. اول خود ایمپلنت دندان (جایگزین ریشه دندان) که یک بخش کوچک تیتانیومی و شبیه پیچ است.
بیشتر ایمپلنتهای دندان از جنس تیتانیوم ساخته میشوند چرا که اجازه رشد استخوان را روی سطح ایمپلنت میدهد. با اتصال ایمپلنت به استخوان، تاج (بخش قابل مشاهده دندان) از طریق یک اتصال دهنده به نام اباتمنت به ایمپلنت متصل میشود.
انواع مختلف ایمپلنتهای دندان کدام است؟
در حال حاضر بیش از ۴۰ نوع ایمپلنت دندان در دسترس است. همچنین دو نوع ایمپلنت مینی و میکرو مینی وجود دارد. دندانپزشک از میان انواع ایمپلنتهای جایگزین یک دندان یا چند دندان و ترکیبات مختلف شامل بریجها و اوردنچرهای ثابت و متحرک، نوع مناسب ایمپلنت را با توجه به شرایط خاص شما انتخاب میکند.
چه کسی کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان است؟
زمانی که ایمپلنت دندان به عنوان گزینه درمانی در نظر گرفته میشود، دندانپزشک باید درباره مناسب بودن شرایط بیمار برای این درمان تصمیم بگیرد. فاکتورهایی که باید ارزیابی شوند شامل موارد زیر هستند:
-
سلامت بیمار (شرایط پزشکی، مصرف دارو، سن)
-
عادتهای مختلف بیمار (کشیدن سیگار، دندان قروچه کردن، رعایت بهداشت دهان)
-
کیفیت و مقدار استخوان فک
آیا افراد سیگاری میتوانند از ایمپلنتهای دندان بهرهمند شوند؟
میزان موفقیت ایمپلنتهای دندان در طولانی مدت ممکن است در افراد سیگاری نسبت به غیر سیگاریها کمتر باشد. سیگار کشیدن موجب کاهش تراکم و کیفیت استخوان و کاهش روند بهبود زخم میشود. اینکه چگونه این فاکتورها موجب کاهش عمر ایمپلنت میشوند واضح است. البته این بدین معنا نیست که جایگزینی ایمپلنت در افراد سیگاری ممنوع است، اما این افراد باید بدانند که اگر به این عادت خود ادامه بدهند احتمال عدم موفقیت درمان ایمپلنت افزایش مییابد.
آیا جایگزینی ایمپلنت دندان در افراد جوان امکان پذیر است؟
به عنوان یک قاعده کلی، جایگزین کردن ایمپلنتهای دندان باید تا سن ۱۸ سالگی به تعویق بیفتد. در واقع این سن مرتبط با زمانی است که رشد فک کامل میشود.
آیا جایگزینی ایمپلنت دندان در افراد با تراکم پایین استخوان ممکن است؟
از آنجا که موفقیت درمان ایمپلنت دندان تا حد زیادی به استخوانی که ایمپلنت در آن قرار میگیرد بستگی دارد، در افراد با تراکم پایین استخوان احتمالا لازم است پیوند استخوان قبل از جایگزین کردن ایمپلنت انجام شود. این عمل معمولا به طور جداگانه و قبل از جایگزینی ایمپلنت انجام شده که باید به طور کامل بهبود یابد تا بتوان ایمپلنت دندان را قرار داد.
بهداشت دندان ایمپلنت شده چقدر مهم است؟
تمیز کردن اطراف دندان ایمپلنت شده به اندازه دندانهای طبیعی مهم است. بیوفیلم باکتریایی (پلاک) همانند دندان طبیعی روی دندان ایمپلنت شده نیز جمع میشود پس باید به طور روزانه تمیز شود. بدون حذف روزانه پلاک دندانی ممکن است عفونت ایجاد شود که موجب از دست رفتن اتصالات ایمپلنت دندان میشود. این واکنش میتواند از نظر سرعت و شدت بسیار فجیع باشد و به سرعت موجب از دست رفتن استخوان اطراف ایمپلنت شود. از دست رفتن استخوان نیز منجر به از بین رفتن ایمپلنت میشود.
ایمپلنتها هیچگاه پوسیده نمیشوند و هیچ کدام از مشکلات مربوط به ریشه دندان طبیعی را ندارند. تنها نگرانی واقعی در مورد ایمپلنتها، بیماریهای لثه یا فشار زیاد به ایمپلنت به دلیل عادتهایی نظیر دندان قروچه کردن و فشار دادن دندانها روی هم است.
اجتناب از بیماریهای لثه نیازمند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به صورت روزانه در کنار تمیز کردن تخصصی دندانها هر سه یا چهار ماه یکبار برای حفظ سلامت بافت لثه اطراف ایمپلنت است.
در صورت عادت به فشار دادن دندانها روی هم یا دندان قروچه کردن، برای حفظ ایمپلنت باید از محافظهای شبانه دندان (نایت گارد) استفاده کنید.
دندانپزشک نیز ایمپلنتهای شما را به صورت دورهای برای اطمینان از سلامت، استحکام و دوام طولانی مدت آنها بررسی میکند.