دلیل ایجاد بیماریهای پریودنتال و لثه و راه های درمان آن
بیماری پریودنتال و لثه به هر نوع بیماری گفته میشود که بر روی نواحی اطراف دندانها اثر میگذارد.
علت ایجاد بیماریهای پریودنتال و لثه
به دلیل بهداشت نامناسب دهان و دندان و در اثر ایجاد پلاک میکروبی و جرم دندان، لثهها دچار التهاب، خونریزی و تحلیل میشوند. باکتریهای موجود در پلاک میکروبی و جرم باعث عفونت لثه، انتقال عفونت به بافت مجاور دندان و در نهایت تحلیل لثه و استخوان و لقی دندان شده که معمولا همراه با بوی بد دهان است.
درمان بیماریهای پریودنتال و لثه
بعضی از روشهای درمان بیماریهای پریودنتال و لثه شامل موارد زیر هستند:
تغییر عادت
یکی از اولین مواردی که دندانپزشک شما به عنوان بخشی از روند درمان بیماری پریودنتال توصیه خواهد کرد، تغییر عادتهای شماست. از آنجا که پلاک دندان علت اصلی بروز بیماریهای پریودنتال است، از بین بردن روزانه آن ضروری خواهد بود. در بسیاری از بیماران، تغییر عادت شامل شیوههای جدید بهداشت دهان و دندان همزمان با نکشیدن سیگار و تغییرات دیگر در شیوه زندگی است. تغییر عادتهای بهداشت دهان و دندان مهمترین کار در حفظ سلامت پریودنتال است، چرا که حذف روزانه پلاک دندان موجب موفقیت و پایداری درمان پریودنتال و لثه میشود.
حذف جرم (کلکولس) از دندان
با حذف مکانیکی رسوبات مربوط به پلاک دندانی کلسیفیه شده که به عنوان جرم یا کلکولوس خوانده میشوند و دیگر توکسینهای باکتریایی که در سطوح ریشه دندانی نفوذ کردهاند، دندانها تمیز خواهند شد. فرآیند تمیز کردن مکانیکی عمدتا به عنوان Scaling and Root Planning یا جرم گیری عمقی دندانها مطرح است که با ابزارهای دستی یا اولتراسوند انجام میشود. این فرآیند گاهی نیازمند بیحسی موضعی است. جرم گیری عمقی دندانها معمولا درد خیلی کمی دارد یا اصلا دردی ندارد، گرچه در موارد نادر ممکن است نیاز به مصرف داروهای ضد درد خفیف باشد.
ارزیابی لثه
دندانپزشک شما بعد از سه یا چهار هفته، پاسخ بافت لثه را به درمان اولیه ارزیابی میکند. در موارد خفیف بیماری، فرآیند ترمیم ممکن است به اندازهای خوب باشد که فرد را به سلامت کامل پریودنتال برگرداند. دندانپزشک احتمالا برای حفظ سلامت پریودنتال، به شما برنامه منظمی را برای چک آپ و فرآیندهای تمیز کردن دندان میدهد.
درمان جراحی
در موارد شدیدتر بیماریهای پریودنتال که به درمانهای اولیه غیر جراحی پاسخ نمیدهند ممکن است انجام جراحی لازم باشد.
امروزه جراحی پریودنتال، انواع مختلفی از روشهای جراحی پیشرفته را در بر میگیرد. این روشها شامل تکنیکهایی برای ترمیم و بازسازی بافتهای نرم (لثه) و سخت (استخوان) و جایگزینی دندانهای از دست رفته با ایمپلنتهای دندانی هستند. این جراحی معمولا توسط یک پریودنتیست (متخصص جراحی لثه) که دوره پیشرفته جراحی لثه را گذرانده است، انجام میشود. بیشتر اعمال جراحی پریودنتال با بیحسی موضعی (بیحس کردن بافتهای پریودنتال و لثه) انجام میشود.
به طور کلی هدف از انجام جراحی، از بین بردن پاکت لثهای، بازسازی اتصالات لثه ای و برگرداندن فرم، عملکرد و زیبایی طبیعی لثه است. بدین ترتیب با انجام جراحی پریودنتال، بهداشت دهان و دندان بازگردانده شده و دندانها برای مدت طولانیتری سالم میمانند.