عفونت لثه چیست و چگونه باید آن را درمان کرد؟

19 خرداد 01 مقالات 0 نظر کاربران نوشته شده توسط آرتمان درمان

ما دو نوع بیماری لثه شناخته شده داریم و معمولا آن ها را در دو مرحله تعریف می کنیم.مرحله اول بییماری لثه ژنژویت است که همراه با التهاب و تورم لثه می آید. مرحله دوم و بدتر از ژنژویت پریودنتیت است که آن را با نام عفونت لثه می شناسند و معمولاً با درد همراه است و می‌تواند عوارض خطرناکی با خود به همراه داشته باشد. در این صفحه درباره پریودنتیت توضیحات کاملی ارائه شده است. در ادامه به بررسی دلایل و راه‌های درمان عفونت لثه در خانه خواهیم پرداخت.

عفونت دندان می تواند علائم خطرناکی داشته باشد و در صورت عدم شناسایی ومداخله دندانپزشکی به موقع، احتمالا خونریزی و سرایت عفونت به بخش های دیگر وجود دارد. با دیدن اولین علائم این بیماری با یک دندانپزشک متخصص مشورت کنید.

دلایل عفونت لثه چیست؟

آبسه لثه زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌های موجود در دهان در فضای بین دندان و لثه، نفوذ کنند. برخی از این التهاب‌ها به دلیل بیماری پریودنتیت بوده که ناشی از رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است. بیماری پریودنتیت که با تجمع پلاک زیر لثه به وجود می‌آید، باعث التهاب لثه می‌شود. پلاک، یک لایه بی‌رنگ از باکتری بوده که چسبنده است و اگر از طریق نخ دندان کشیدن و مسواک زدن منظم از دهان خارج نشود، باعث عفونت در بافت لثه خواهد شد که اگر این عفونت درمان نشود می‌تواند سبب آبسه لثه نیز بشود.

یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن آبسه لثه، وجود توده پریودنتال عمیق است. این توده که به دلیل انواع بیماری‌های لثه در اطراف دندان‌ها به وجود می‌آید، فضای مناسبی برای رشد باکتری‌ها را فراهم می‌کند و  اگر غذا و پلاک در این فضا قرار بگیرند، باکتری‌ها شرایط مساعد برای رشد خواهند داشت.

خانمی که به دلیل درد ناشی از عفونت لثه دستش را روی صورتش گذاشته است

داشتن سیستم ایمنی ضعیف نیز یکی دیگر از دلایل آبسه لثه است؛ زیرا سیستم ایمنی بدن نمی‌تواند با عفونت‌های ایجاد شده در دهان مقابله کند. خستگی، استرس و بیماری‌های مزمن، از جمله عواملی هستند که سیستم ایمنی بدن را کاهش می‌دهند.

طبق اعلام موسسه ملی تحقیقات دندان پزشکی، کشیدن سیگار نیز یکی از مهم‌ترین دلایل بروز انواع بیماری‌های لثه و در نتیجه آن‌ها التهاب و عفونت لثه خواهد بود. سایر عوامل خطرساز عبارت‌اند از:

  • دیابت
  • چاقی
  • آرتروز
  • بیماری قلبی
  • هپاتیت C
  • تغییرات هورمونی (در زنان)
  • داروهای خاصی که جریان بزاق را مختل می‌کنند
  • عوامل ژنتیکی

علائم عفونت لثه چیست؟

برخی از بیماری‌های مربوط به دهان و لثه می‌تواند بدون علائم خاصی ظاهر شده و در مراحل اولیه خود، نشانه‌های بسیار کمی داشته باشند اما درمورد التهاب لثه این گفتار صدق نمی‌کند. آبسه لثه می‌تواند با درد شدید و پایدار در محل موردنظر همراه باشد؛ به طوری که اگر دهان خود را بررسی کنید، متوجه التهاب و قرمزی در ناحیه ملتهب خواهید شد. از دیگر علائم عفونت لثه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آقایی که به دلیل تورم لثه دستش را روی صورتش گذاشته
  • بوی بد دهان
  • حساسیت نسبت به غذا یا نوشیدنی سرد و گرم
  • بروز درد در هنگام جویدن غذا
  • لق شدن دندان
  • احساس طعم نامطبوع در دهان (به دلیل ترشحات عفونت)
  • ترشح عفونت
  • خون‌ریزی لثه
  • تب
  • لرز
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • مشکل بودن باز کردن دهان
  • سردرد

اگر دو یا چند مورد از علائم عفونت لثه که در بالا ذکر شده را در خود احساس می‌کنید، بهتر است در اسرع وقت به دندان پزشک مراجعه کنید. در طول معاینه، پزشک ممکن است لثه‌ها را مورد بررسی قرار داده و به دنبال نشانه‌های عفونت بگردد. تورم، قرمزی و درد از ابتدایی‌ترین علائم هستند. بجز این معاینه دندانپزشکی، پزشک ممکن است برای تشخیص عفونت لثه  یا آبسه دندان به دلیل عفونت پالپ (که در ادامه به توضیح آن نیز خواهیم پرداخت) درخواست عکس رادیولوژی کند. همچنین بررسی میزان تحلیل رفتن استخوان به دلیل عفونت نیز با روش عکسبرداری صورت می‌گیرد. علائم آبسه ممکن است به مرور زمان کاهش پیدا کند، اما حتی در صورت پاره شدن آبسه و تخلیه آن نیز به دندان پزشک مراجعه کنید.

درمان لثه متورم چیست؟

همواره به یاد داشته باشید که التهاب لثه به خودی خود درمان نمی‌شود. لازم است که درمان لثه متورم خود را با مشورت با دندان پزشک آغاز کنید. درمان آبسه لثه شامل تخلیه کردن آبسه و از بین بردن اجزای باقی مانده در توده پریودنتال می‌شود. دندان پزشک ممکن است روش‌های پاکسازی عمیق مانند جرم گیری دندان را نیز به شما پیشنهاد کند. با این روش، پلاک و جرم از بالا و زیر خط لثه پاکسازی می‌شود. تخلیه آبسه نیز از جمله اقدامات ضروری درمان لثه متورم است که با ایجاد یک برش بر روی آبسه توسط دندان پزشک، همراه با بی‌حسی انجام می‌شود.

خانمی که در مراحل شدید عفونت لثه است و درد می کشد

برخی پزشکان از تصاویر رادیولوژی برای تشخیص اینکه آیا آبسه لثه منجر به تخریب استخوان شده یا نه استفاده می‌کنند. بسته به میزان تحلیل، دندان پزشک ممکن است کشیدن دندان را پیشنهاد بدهد. همچنین ممکن است راهکاری برای بازسازی لثه و استخوان از دست رفته ارائه کند.

آبسه لثه گاهی اوقات می‌تواند بر پالپ (توده گوشتی) که در مرکز دندان است نیز اثر بگذارد. این توده گوشتی متشکل از عروق خونی، عصب و بافت پیوندی است. اگر این قسمت دچار آسیب شده باشد، ممکن است برای حذف قسمت آسیب دیده به درمان ریشه یا عصب کشی نیاز پیدا کنید.

دارو برای عفونت لثه

علاوه بر روش‌های یاد شده، دندان پزشک می‌تواند در صورت تخلیه نشدن آبسه، برایتان یک دوره آنتی بیوتیک جهت درمان لثه متورم تجویز کند. آنتی بیوتیک‌ها علاوه بر کاهش تورم، از عود مجدد و گسترش آن در سایر نواحی بدن جلوگیری می‌کنند. داروهای ضد درد نیز در صورت احساس درد تجویز می‌شود.

درمان عفونت لثه در خانه

به طور کلی درمان قطعی آبسه لثه در خانه وجود ندارد، اما می‌توانید با استفاده از محلول آب گرم و نمک، درد و حساسیت لثه را کاهش دهید. همچنین داروهای بدون نسخه مثل ایبوپروفن برای کاهش التهاب مفید هستند. درمان‌های خانگی ممکن است به کنترل کردن علائم کمک کنند، اما برای از بین بردن باکتری‌ها و توده‌های به وجود آمده، به معاینه و تجویز دارو برای عفونت لثه از طرف دندان پزشک نیاز است.

سخن پایانی

التهاب لثه، توده‌ای از باکتری و چرک است که سبب عفونت لثه می‌شود. بهداشت نامناسب دهان یا عوامل دیگر ممکن است در ایجاد آبسه نقش داشته باشند. با انجام درمان به موقع و زودهنگام، آبسه لثه به سرعت رفع می‌شود. اما اگر درمان آن را نادیده بگیرید، ممکن است خطرات جدی‌ای مانند تحلیل رفتن لثه و از دست رفتن دائمی دندان متوجه شما شده و مجبور به انجام دادن اقداماتی مانند عمل جراحی و … شوید. بنابراین بسیار حائز اهمیت است که درمان لثه متورم را از همان مراحل ابتدایی جدی بگیرید.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید