بعد از جراحی کاشت ایمپلنت، دندانپزشک دستورالعملهایی به بیمار و همراه ایشان ارائه خواهند کرد. این دستورالعملها شامل مهمترین بایدها و نبایدهایی است که بیمار میبایست در طول دوره نقاهت و بعد از آن رعایت کنند تا درصد موفقیت ایمپلنت افزایش یابد. در این نوشتار تلاش شده تا مروری بر مهمترین مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان داشته باشیم.
لزوم درک اهمیت دوران نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت دندان
دوره نقاهت پس از جراحی ایمپلنت دندان برای کمک به دستیابی به نتایج مورد انتظار و موفقیت این روش بسیار مهم است. این دوره به ایمپلنتها اجازه میدهد تا طی فرآیندی که به نام osseointegration شناخته میشود به استخوان فک جوش خورده و بهبودی مناسب بافت های اطراف را تضمین میکند.
پیروی از دستورالعملهای بعد از جراحی و انجام مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان در این دوره برای جلوگیری از عوارض و اطمینان از موفقیت طولانی مدت ایمپلنت ضروری است و نباید دست کم گرفته شود.
توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که دستورالعملها و نکاتی که متخصص ارائه میکند بر اساس شرایط هر فرد ممکن است متفاوت باشد و بسیار مهم است که هر شخص دستورالعملها را مستقیماً از متخصص ایمپلنت خود دریافت کند.
مراقبتهای فوری پس از جراحی کاشت ایمپلنت چیست؟
مهمترین مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان که به فاصله اندکی بعد از اتمام جراحی باید در نظر گرفته شود عبارتند از:
مدیریت درد و ناراحتی
درد و ناراحتی پس از جراحی ایمپلنت دندان شایع است. دندانپزشک شما ممکن است داروهای ضد درد تجویز کند یا مسکنهای بدون نسخه را برای مدیریت ناراحتی به شما توصیه کند. ما در یک نوشتار مجزا، به بررسی روشهای درمان درد ایمپلنت دندان پرداختهایم. با مراجعه به این صفحه نکاتی در خصوص مدیریت درد بعد از جراحی در انتظار شما خواهد بود.
کنترل تورم
یک از مهمترین مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان کنترل تورم صورت و بافت داخل دهان است. تورم یک پاسخ طبیعی پس از هر نوع جراحی است. برای کنترل تورم بعد از کاشت، میتوانید کمپرس یخ را در قسمت بیرونی صورت خود در ناحیه جراحی قرار دهید. توصیه میشود هر بار 15 تا 20 دقیقه یخ را در ناحیه قرار دهید.
کنترل خونریزی و حفظ بهداشت دهان
پس از جراحی انتظار میرود مقداری خونریزی وجود داشته باشد. دندانپزشک متخصص، ناحیه جراحی را به صورت ایمن و استریل پانسمان میکند و تنها کار شما مراقبت از این ناجیه و پانسمان موجود خواهد بود.
در گام بعدی مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان به جهت تمیز نگه داشتن ناحیه جراحی و جلوگیری از عفونت، رعایت اصول بهداشت دهان و دندان مانند مسواک زدن ملایم و شستشو با محلول آب نمک بسیار مهم است. (البته بسیار مهم است توجه کنید که تا چندین ساعت بعد از جراحی نباید دهان خود را شستشو دهید زیرا خطر آسیب به محل کاشت و خونریزی لثه را افزایش میدهد)
رژیم غذایی و تغذیه در دوران نقاهت
در طول دوره نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت دندان، حفظ یک رژیم غذایی سالم برای حمایت از روند بهبودی ضروری است. به غذاهای نرم و مغذی که جویدن و قورت دادن آنها آسان است رو بیاورید. از مصرف غذاهای سفت، ترد یا چسبناکی که میتوانند به ناحیه جراحی فشار وارد کنند، نیز خودداری کنید. غذاهایی مانند پوره سیب زمینی، سوپ، اسموتی و ماست را برای اطمینان از تغذیه مناسب و در عین حال به حداقل رساندن ناراحتی انتخاب کنید.
محدودیتها و اقدامات احتیاطی در دوران نقاهت بعد از جراحی ایمپلنت
برای اطمینان از بهبودی موثرتر، محدودیتها و اقدامات احتیاطی خاصی باید رعایت شود. این موارد مهمترین اقدامات احتیاتی در خصوص مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان هستند:
اجتناب از فعالیتهای بدنی شدید
در روزهای اولیه پس از جراحی از انجام فعالیتهای بدنی شدید و ورزش جدا خودداری کنید. درگیر شدن در فعالیتهای بدنی شدید میتواند جریان خون را در ناحیه جراحی افزایش داده و منجر به خونریزی طولانی مدت و تأخیر در بهبودی شود.
ترک مصرف سیگار و الکل
یکی از مهمترین اقدامات و مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان ترک سیگار (هر نوع دخانیات) و مصرف الکل است. در واقع این موارد میتواند در روند درمان اختلال ایجاد کند و خطر عوارض ایمپلنت را افزایش دهد. بهتر است از سیگار کشیدن خودداری کنید و مصرف الکل را در دوره نقاهت محدود کنید.
بیشتر بخوانید: 12 مورد از بهترین مزایای ایمپلنت دندان که باید بدانید
مصرف داروها و مکملها بر اساس نسخه دندانپزشک
دستورالعملهای دندانپزشک خود در مورد داروها و مکملها در نبال کنید. برخی از داروها، مانند رقیق کنندههای خون، ممکن است نیاز به تنظیم یا قطع موقت داشته باشند تا خطر خونریزی بعد از کاشت ایمپلنت را کاهش دهند.
مراجعه برای ویزیتهای بعدی
جدای از مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان که باید در خانه و توسط شخص رعایت شود، باید ویزیتهای بعدی را نیز مهم شمرد.
این بازدیدها برای موفقیت ایمپلنت دندان شما بسیار مهم است. در طول این قرار ملاقاتها، دندانپزشک شما روند بهبودی را ارزیابی میکند، ثبات ایمپلنتها را بررسی میکند و در مورد مراحل بعدی برنامه درمانی به طور مفصل با شما صحبت خواهند کرد.
جدول زمانی ادامه درمان ایمپلنت دندان
در کنار اطلاع از مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان، باید از روند بهبودی و مراحل بعدی طرح درمان خود مطلع باشید. به طور کلی روند بهبودی در دوران نقاهت و ادامه درمان چندین مرحله است:
استئواینتگریشن
استئواینتگریشن فرآیندی است که در آن ایمپلنتهای دندانی به استخوان فک جوش میخورد. این فرآیند معمولاً چندین ماه طول میکشد تا به طور کامل اتفاق بیفتد. در این مدت، رعایت اصول بهداشت دهان و دندان و اجتناب از وارد آوردن هرگونه فشار بیش از حد به ایمپلنتها بسیار مهم است.
بهبود بافت نرم
بافتهای نرم اطراف ایمپلنتها، از جمله لثهها نیز برای بهبودی نیاز به زمان دارند و هرچه شما مراقبت های بعد از ایمپلنت را بهتر رعایت کنید در بهبود این بافت ها نیز موفقیت بیشتری کسب میکنید.
این فرآیند (بهبودی بافت های نرم) معمولاً چند هفته طول میکشد. دندانپزشک شما بهبود بافت های نرم را در طول ویزیتهای بعدی کنترل میکند و مطمئن میشود که هیچ نشانهای از عفونت یا عوارض وجود ندارد.
استفاده پروتز موقت
در برخی موارد ممکن است در طول دوره بهبودی، پروتز موقت روی ایمپلنت گذاشته شود. این پروتز موقت در حالی که ایمپلنتها به استخوان فک جوش میخورند به حفظ زیبایی و عملکرد لبخند شما کمک میکند. دندانپزشک شما سوای از مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان، در مورد نحوه مراقبت از پروتز موقت و زمان تعویض آن با پروتز نهایی به شما توصیههایی نیز میکند.
تهیه و نصب پروتز نهایی
هنگامی که ایمپلنتها به طور کامل به استخوان فک جوش خورد و بافت های نرم بهبود یافتند، دندانپزشک شما پروتز نهایی ایمپلنت را قرار میدهد. بسته به مورد خاص شما، این پروتز میتواند روکش دندان، بریج یا اوردنچر باشد. پروتز نهایی به صورت سفارشی و متناسب با رنگ، شکل و اندازه دندانهای طبیعی شما ساخته میشود و لبخندی کامل و زیبا به شما هدیه میدهد.
در دوران نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت چه زمانی نیاز به مداخله فوری دندانپزشک است؟
در حالی که عوارض و عفونتهای بعد از جراحی ایمپلنت دندان نادر است، اما بسیار مهم است که از علائم آن آگاه باشید و در صورت بروز هر یک از موارد زیر فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید:
- درد یا ناراحتی مداوم که با گذشت زمان بدتر میشود.
- خونریزی بیش از حد که با بند نمیآید یا بیش از 24 ساعت ادامه دارد.
- تورمی که اندازه آن افزایش مییابد یا با تب همراه است.
- بی حسی طولانی یا شدید در ناحیه جراحی.
- هرگونه علائم ترشح، چرک یا بوی بد از محل جراحی.
چند نکته برای بهبودی سریعتر در دوران نقاهت
برای اطمینان از بهبودی آرام، این نکات را به اصول و مراقبت های بعد از ایمپلنت خود اضافه کنید:
- داروهای تجویز شده را طبق دستور دندانپزشک خود مصرف کنید.
- به آرامی مسواک بزنید و تا چند روز اطراف ایمپلنت را مسواک نزنید
- از استفاده از نی برای خوردن مایعات خودداری کنید، زیرا مکش میتواند لختههای خون را از بین ببرد و در روند بهبودی اختلال ایجاد کند.
- استراحت کافی داشته باشید.
- در تمام بازدیدهای بعدی برنامه ریزی شده با دندانپزشک خود شرکت کنید.
پاسخ به سؤالات رایج درباره مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
بهتر است یک یا دو روز از محل کار مرخصی داشته باشید تا بدن شما پس از جراحی بهبود یابد. این اقدام به شما زمان کافی میدهد تا استراحت کنید و هرگونه ناراحتی یا تورمی را که ممکن است رخ دهد مدیریت کنید.
طبق توصیه دندانپزشک میتوانید به تدریج عادات غذایی عادی خود را از سر بگیرید. با غذاهای نرم که جویدن کمی نیاز دارند شروع کنید و به تدریج با پیشرفت روند بهبودی، غذاهای سفتتر را وارد رژیم غذایی خود کنید.
کمی ناراحتی و درد پس از جراحی ایمپلنت دندان قابل انتظار است. با این حال، دندانپزشک شما داروهای ضد درد را برای مدیریت هر گونه ناراحتی در اختیار شما قرار میدهد. درد باید به تدریج با بهبودی کاهش یابد.
کل فرآیند ایمپلنت دندان میتواند چندین ماه طول بکشد. طول دوره بهبودی بسته به طرح درمان فردی و پیچیدگی مورد انتظار متفاوت است.
در حالی که جراحی ایمپلنت دندانی دارای درصد موفقیت بالایی است، اما همچنان احتمالی هرچند کم برای شکست درمان در طول دوره بهبودی وجود دارد. پیروی از دستورالعمل و مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان تا حد زیادی خطر عوارض را کاهش میدهد.